2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Kugelis

Net ir nežinau, kas sugalvojo tokį pavadinimą. Sakoma, kad pats patiekalas turi tiek vokiškų, tiek žydiškų ir net itališkų šaknų. Vokiškai kugeliu vadinamas senoviškas apvalus artilerijos sviedinys, o jidiškai būdvardis "apvalus" irgi skamba panašiai - "kugolas".

Bet ar tai svarbu, kada ant stalo garuoja puikus, skanus ir tamsų žiemos vakarą gurgiantį pilvuką nuraminantis bulvinis reikalas...:)

Šįkart nelabai tradicinis, keptas su perlinėmis kruopomis, nes norėjosi "svorio" ir "kramsėjimo".

KUGELIS:

Bulvės, perlinės kruopos, pienas, kiaušinis, rūkyta šoninė, svogūnai, druska, pipirai, muškato riešutas, peletrūnai

Kruopas nuplauti ir užmerkti bent porai valandų. Išvirti pasūdytame vandenyje, kad būtų birios.
Bulves sutarkuoti, įmaišyti virtas kruopas, užplikyti verdančiu pienu, pagardinti druska, pipirais, peletrūnais, įtarkuoti muškato.
Įmušti kiaušinį ir sudėti supjaustytą šoninę, pakeptą su svogūnais.
Viską gerai išmaišyti, sukrėsti į kepimo indą ir kepti 200°C temperatūroje apie 45 minutes (kol gražiai apskrus ir perkeps (pasitikrinkite mediniu pagaliuku).

Prie tokio kugelio labai tinka raugintų kopūstų salotos su aliejumi bei svogūnais, daržovienė arba grietinės padažas.
Skanaus:)

Beje, išradingieji lietuviai "kugeliais" vadina ne tik skanius bulvių patiekalus:))))

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą