Grįžtu prie pošventinio kulinarinio audito.
KALĖDOS
Šį kartą Kalėdoms buvau prisiplanavusi visokių skanumynų, maniau pridarysiu visokių mišrainių, paštetą vienokį ar kitokį, kokį kumpį ar muštinukus-suktinukus, bet išėjo visiškai atvirkščiai. Net ir po kūčių likusių skanių kąsnelių niekam nereikėjo, nes programos vinimi tapo jo didenybė Kolokutas.
Bet viskas iš eilės.
Vidury gruodžio paskambino vaikai ir džiugiai pranešė, kad šiemet kalėdinė dovana bus paukštis. Suprask, mes finansuojam, o jūs idėją įgyvendinate. Gudrūs, velniūkščiai:) Ką gi, su džiaugsmu ėmiausi vykdyti operaciją "Kolokutas". Susiradau ūkininką, susitariau, kad paruoš man kaip įmanomai mažiausią paukštį (kada pasakiau jog norėčiau apie 4 kg dydžio, jis labai juokėsi ir atsakė, kad jo vištytės tokio svorio, o mažiausi kalakutai bus apie 6 kg, ups:) Taigi, likus trims dienoms iki švenčių, pasiėmiau tą "mažutį žvėrį" ir pradėjau pasiruošimo darbus.
Mielai dalinuosi patirtimi.
KALAKUTAS
3 dienas prieš gaminimą paukštį reikia marinuoti obuolių sultyse. Tam naudoju didelį puodą, kuriame užpilu paukštį 3 l natūralių obuolių sultimis ir ryte/vakare vis apverčiu, kad tolygiai išmirktų.
Gaminimo dieną paukštį ištraukiu iš sulčių, nusausinu, įtrinu druska, žolėmis ir pipirais, vidų prikemšu įdaro, obuolių ir viską užsiuvu.
Įdaras. Svieste pakepinu kepenėles su svogūnais, česnakais ir prieskoniais (raudonėlis, mairūnas, peletrūnas). Tada sudedu kubeliais supjaustytą baltą duoną ir viską gražiai apkepu. Ataušinu ir prikemšu kalakutą.
Prieš kepant visą įtrinu majonezo ir garstyčių padažu. Kepti 200 laipsnių orkaitėje apie 3,5 - 4 valandas nuolat palaistant. Jei po 1,5 valandos sulčių bus nedaug, į keptuvą įpilti karšto vandens arba sultinio.
Labai svarbu turėti tinkamą keptuvą. Kadangi kepdamas paukštis išskiria nemažai sulčių, o ir laistyti reikia nuolat, keptuvas turi būti aukštais kraštais. Be to, jei dar netyčia lieka vietos šalia:) labai skanu kartu kepti obuolius ar bulves.
Kalakutas išėjo minkštutėlis, skanutėlis ir buvo sutaršytas kartu su obuolių čatniu, slyvų-svarainių koše ir keptais obuoliais. Jokių kitų patiekalų jau niekam nereikėjo...:)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą