2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Kimštas kopūstų pyragas

Smagu, kada esu reikalinga, ačiū, mielai dalinuosi receptu:)

KIMŠTAS KOPŪSTŲ PYRAGAS



Tešla:
300 g miltų, 50 g mielių, 100 ml vandens, žiupsnelis druskos, cukraus

Įdaras:
šaukštas sviesto, keli šaukštai aliejaus, rauginti kopūstai, džiovinti gybai, rūkyta šoninė (arba ne:), svogūnai, druska, pipirai

Viršui: plaktas kiaušinis, juodgrūdės ir sezamo sėklos

Mieles sutrupinti, įpilti žiupsnelį cukraus ir vasarošilčio vandens. Išmaišyti, kad neliktų gumuliukų.
Į dubenį su miltais supilti mieles, įberti druskos ir supilti vandenį. Suminkyti tešlą (turi būti elastinga ir nelipti prie rankų). Užkloti virtuviniu rankšluoščiu ir palikti šiltai, kad pakiltų (apie valandą).

Tuo metu džiovintus grybus užplikyti verdančiu vandeniu ir palikti susistovėti apie 5 min. Keptuve įkaitinti sviestą su aliejumi, apkepti supjaustytą šoninę su svogūnais (galima ir be šoninės, tik svogūnus). Nukošti ir susmulkinti grybus (mirkalo neišpilti, reikės troškinimui), sudėti į keptuvą, apkepti. Vėliau seka rauginti kopūstai.Viską apkepti, pasūdyti, papirinti, supilti grybų mirkalą ir troškinti apie 15-20 min. Nukelti, kad pravėstų.

Pakilusią tešlą perminkyti, padalinti į dvi dalis (didesnę ir mažesnę). Iškočioti didesnę ir įkloti į keptuvą (arba kepimo formą). Ant tešlos sukrėsti įdarą. Iškočioti mažesnę tešlos dalį, ją uždėti ant įdaro, kaip dangtį. Kraštus apspausti, tešlos likučius nupjauti. Kad būtų gražiau, kraštus galima gražiai susukti (panašiai, kaip koldūnus ar kibinus). Pyrago viršų sutepti plaktu kiaušiniu, subadyti šakute ir pabarstyti juodgrūdės bei sezamo sėklomis.

Kepti 200°C orkaitėje apie 45-50 min. Skanaus:)

Beje, iškočiojus, supjausčius juostelėmis ir patepus kiaušiniu bei pabarsčius kristaline druska, kmynais, sezamais, etc. (arba ne) galima išsikepti puikių "griaužtukų" prie vyno, alaus ar tiesiog pagriaužti plikų. Kam leisti prapulti geram daiktui:)


3 komentarai: